Kunstgras in de tuin zelf aanleggen

Kunstgras kan je heel goed zelf aanleggen. In dit artikel gaan we in op hoe je daarbij te werk gaat. In het vervolg bedoelen we met gras het kunstgras.

Stappenplan

Voor de aanleg van gras in je tuin onderscheiden we de volgende stappen:

  • Verwijdering van bestaande begroeiing.
  • Ondergrond gereedmaken.
  • Onderdoek leggen.
  • Het gras uitrollen.
  • Plakken van de naden.
  • Snijden van het gras.
  • Met haken vastzetten.
  • Het gras opborstelen.

Verwijdering van bestaande begroeiing

Je graaft de grond waar het gras komt zo’n 10 centimeter af, zodat eventueel bestaand natuurlijk gras en andere begroeiing wordt verwijderd. Vervolgens egaliseer je de grond.

Ondergrond gereedmaken

Je brengt zand aan. De dikte van de laag hangt af van de ondergrond. Bij goed waterdoorlatende grond 5 – 10 centimeter. Anders circa 15 centimeter. Met water zorg je ervoor dat de zandlaag compact wordt. Egaliseer die met een houten lat of beter met een trilplaat.

Onderdoek leggen

Om te voorkomen dat er onkruid of wortels naar boven komen en ook om de ondergrond te stabiliseren, wordt een speciaal doek gelegd.

Het synthetisch gras uitrollen

Je legt het gras zo neer, dat de vezelrichting vanuit je huis gezien naar je toe is. In het geval van meerdere banen geldt dat voor alle banen. Je moet ervoor zorgen dat aan alle kanten gras overblijft.

Plakken van de naden

Als je meerdere banen legt, krijg je naden. Je snijdt het gras op maat af. Je plakt kunstgras tape op het onderdoek waar de naden komen. Als alles op maat is, verwijder je de folie van de tape en drukt het gras erop.

Snijden van het gras

Waar nodig snijdt je het gras af. Dan praten we over muren, het terras et cetera. Je legt het gras stijf tegen het obstakel aan en met een Stanleymes snij je het teveel af.

Met haken vastzetten

Je zet het gras vast met haken, die daarvoor zijn bedoeld. Je slaat ze langs de randen van je gazon om elke 50 centimeter in de grond.

Het gras opborstelen

Het gras kwam in rollen en is daardoor samengedrukt. Daarom dien je als laatste stap het gras op te borstelen.