Wat zijn tuinkabouters en hoe kun je ze toepassen in jouw tuin?


De eigenaardigheid van de tuin is een veel voorkomend thema in landschappen en wordt verbeeld door de toevoeging van standbeelden en andere werken van volkskunst. Een van de meest vereerde representaties van dit thema is het gebruik van tuinkabouters. De geschiedenis van tuinkabouters is lang en rijk aan verhalen, geworteld in folklore en bijgeloof. Hun opkomst in moderne populariteit kan worden verklaard door een blik te werpen op traditionele tuinkabouterinformatie en hun historisch gebruik en ontstaan. Deze kleine tuinwachters zijn zowel dwaas als belangrijk vanuit een perspectief van het verleden.

Wat zijn tuinkabouters?

Tuinkabouters zijn een van de vaste geneugten in huiselijke landschappen. Deze kleine beeldjes zijn er al eeuwenlang en hebben een rijke erfenis in Europese tuinen. Wat zijn tuinkabouters? Tuinkabouters zijn beeltenissen van kleine gehurkte mannetjes met besneeuwde baarden en rode puntmutsen. Ze zijn eindeloos charmant en doen dienst als tuinmascotte. De vroege geschiedenis van het gebruik van tuinkabouters is geworteld in legendarische verhalen over levende kabouters. Als je een klein mannetje ziet van minder dan een meter lang, met verouderde kleding, een rode muts die bijna groter is dan de man, en een volle witte baard, dan kijk je waarschijnlijk naar een tuinkabouter.

Tip: https://www.tuinkaboutershop.nl/

De eerste kabouters zoals we ze nu kennen werden in de jaren 1800 gemaakt door Phillip Griebel. De kabouters verschenen echter ook al in de jaren 1600, maar hun uiterlijk was heel anders, minder grillig, en meer totemisch. De beelden van Griebel waren gemaakt van terracotta en spraken de Duitse bevolking in die tijd aan, omdat er in die tijd veel mythen over kabouters bestonden. Al snel werden kabouters door vele landen vervaardigd en verspreid over heel Europa. Een interessant weetje over tuinkabouters is het aantal namen dat het beeldje heeft. Elke regio en elk land heeft een andere naam voor de kabouters bedacht, die overeenkomt met zijn historische mythologie. Tuinkabouters Feiten Kabouters waren een algemeen mystiek wezen dat het aarde-element vertegenwoordigde.

Ze werden verondersteld stevige kleine wezens te zijn die in de natuur woonden en die ondeugend of behulpzaam waren, afhankelijk van de overlevering. Veel verhalen zeiden dat kabouters zich door de aarde konden bewegen en alleen ‘s nachts rondliepen omdat ze in het daglicht in steen veranderden. De kleine beeldjes die we vandaag de dag gebruiken zijn waarschijnlijk afkomstig uit dit deel van het verhaal. De geschiedenis van tuinkabouters geeft aan dat de naam afkomstig is van “genomus”, wat “aardbewoner” betekent. Dit ondersteunt de traditionele verhalen dat de kabouters helpers in de tuin zijn, die ‘s nachts wakker worden en helpen met landschappelijke klusjes. Een van de oudst bekende tuinkabouters is “Lumpy”, die ooit in 1847 in de tuinen van Sir Charles Isham stond. De tuinkabouter was een tijdlang geliefd in Europa, maar kreeg het aan het eind van de 19e eeuw zwaar te verduren. Professionele tuinbouwverenigingen keurden het gebruik van de felgekleurde beeldjes in tuinen af.

Toepassingen voor tuinkabouters

Er zijn talrijke toepassingen voor tuinkabouters in de tuin. Plaats de kabouter in de buurt van een waterpartij waar hij kan nadenken over het geluid en het uitzicht van het bewegende water. Zet je kabouter bij het terras, gedeeltelijk verborgen door een struik of een bos bloemen, zodat hij kan genieten van familieactiviteiten. Je kunt je kabouter zelfs op wacht zetten bij de voordeur. De beste manier om een tuinkabouter te gebruiken is in een natuurlijke omgeving, waar hij verborgen genoeg kan zijn om een wandelende bezoeker van je tuin te verrassen en te plezieren. Hoe je je tuinkabouter ook wilt gebruiken, wees gewaarschuwd.

Uitgelicht: https://www.tuinkaboutershop.nl/tuinbeelden/

Er zijn mensen die het gebruik van het beeldje als slavernij zien en ervoor kiezen om je kabouter te “bevrijden”. Deze bevrijders kunnen ook ondeugend zijn, aangezien het stelen van kabouters en het nemen van foto’s om ze terug te sturen naar de eigenaar een populaire grap is geworden. Kies de locatie van je tuinkabouter dus zorgvuldig uit, zowel om hem veilig te houden als om een verrassing aan je landschap toe te voegen.