Wat is de beste tijd om gras te leggen

De beste periode van het jaar is wanneer de temperatuur overdag boven de 10 graden is. Het is belangrijk dat deze minimumtemperatuur overdag niet meer onder de 10 graden zal zakken. Gras zal niet meer groeien als de temperatuur lager is dan 10 graden. De wortels gaan dan in ruste.

Wat voor grond onder gras?

Zo is het belangrijk dat minimaal 10 centimeter van de ondergrond bestaat uit los zwart zand dat voldoende water doorlaat. Is dit niet het geval, dan zullen de wortels van de graszoden gaan rotten en zal je grasmat uiteindelijk afsterven, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hoe gras ophogen?

De graswortels in de bovenste laag van de mat worden doorsneden, en er kan meer lucht toetreden. In de kuilen kan een mengsel van zand en fijne compost aangebracht worden. Verder wordt het gazon bemest met een gazonmeststof, en worden in april de kale plekken de plekken waar grond aangevuld is bijgezaaid met graszaad.

Waar groeit gras het beste op?

Graswortels willen ademen en groeien, en daarvoor hebben ze frisse lucht nodig. De groei van deze wortels wordt vaak belemmerd doordat de grond onder een gazon onvoldoende zand bevat om de bodem ademend te houden. Door je gazon te verticuteren kan het daarna weer ademen en komt het (regen)water weer bij de wortels.