Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van de meterkast. Deze schakelaar zorgt ervoor dat alle stroom wordt uitgeschakeld wanneer er een foutstroom wordt gedetecteerd. Dit is erg belangrijk om storingen en zelfs branden te voorkomen. Het is een vorm van aardlekbeveiliging. Het is verplicht om dit te hebben. Hieronder lees je meer over wat een aardlekschakelaar precies is.

Hoe het werkt

Een aardlekschakelaar heeft een magnetische ringkern in het midden. De werking wordt aan de hand van deze kern uitgelegd. Deze kern is namelijk omwikkeld met hoofd wikkelingen. Verder is er een secundaire wikkeling die een afschakelrelais voedt. Als er aan de zijde van de gebruiker een foutstroom optreedt, wordt de balans tussen de in- en uitgaande stroom verstoord. De stroom wordt vervolgens via de aardlekschakelaar omgeleid. Op deze manier wordt de gehele groepenkast uitgeschakeld. Zo voorkomt de aardlekschakelaar gevaarlijke situaties zoals brand.

Testen van de aardlekschakelaar

Het testen van een aardlekschakelaar wordt aanbevolen om minstens twee keer per jaar te doen. Via de testknop kun je veilig zelf doen. Via de test kun je controleren of de beveiliging naar behoren werkt. Er zijn ook andere manieren om de schakelaar te testen. Zo kun je dit doen met een testapparaat of laten doen door specialisten. De testen zorgen ervoor dat het duidelijk is of de aardlekschakelaar nog goed functioneert en veilig genoeg is. Het regelmatig testen van de aardlekschakelaar is dus ook van groot belang, zo houdt je elektrische installaties en de gebruikers veilig.

Is het hebben van een aardlekschakelaar verplicht?

Er zijn een aantal onderdelen die verplicht zijn om te hebben in je meterkast. Aardlekbeveiliging is er hier een van. Er zijn meerdere soorten aardlekbeveiliging mogelijk, waaronder de aardlekschakelaar en de aardlekautomaat. Aardlekbeveiliging is verplicht omdat het mensen beschermd tegen elektrische schokken en brandgevaar door fouten in de stroom.

Hoeveel heb je er nodig?

Is het verstandig om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen? Het antwoord hierop is nee. Dit is niet slim omdat de gehele installatie dan spanningsloos kan raken bij een aardlek. Dit houdt in dat er in de hele woning geen stroom meer is. Kies er daarom voor om minstens twee aardlekschakelaar te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld per verdieping een aardlekschakelaar nemen. Mocht er een aardlek optreden, dan heb je alleen op die verdieping geen stroom. Bij de andere verdiepingen blijft de stroom nog werken. Zo kan de stroom in de woonkamer uitvallen, maar in de keuken blijft het werken.

Aardlekschakelaar of aardlekautomaat?

Het kwam eerder al voorbij dat er meerdere soorten aardlekbeveiliging zijn. Zo heb je naast aardlekschakelaars ook een aardlekautomaat. Dit is niet precies hetzelfde als een aardlekschakelaar. Een aardlekautomaat heeft, naast een aardlekschakelaar, ook een installatieautomaat. Hierdoor biedt de aardlekautomaat bescherming tegen meerdere ongevallen die ontstaat bij overbelasting. Denk hierbij aan lekstroom, kortsluiting en overstroom. Als er een aparte aardlekschakelaar aanwezig is, moet er ook een zekering- of installatieautomaat worden geïnstalleerd in de groepenkast of meterkast. Dit kost extra ruimte. Door middel van de aardlekautomaat, kun je de verschillende beveiligingen combineren in één compacte behuizing. Dit is praktisch en efficiënt.