Wat heb je nodig voor in de tuin?

Ben je van plan om binnenkort weer aan het werk te gaan in je tuin? Dan moet je eens gaan kijken naar de juiste tuinaccessoires. Naast je gebruikelijke ronde tuintafels moet je ook over het juiste gereedschap beschikken. Goed tuingereedschap kan het werken in de tuin namelijk een stuk makkelijker maken. Welk type gereedschap je nodig hebt hangt af van het soort tuin dat je hebt en hoe actief je bent. Het is natuurlijk vrij logisch dat een echte tuinman of tuinvrouw de schuur vol heeft staan met verschillende gereedschappen, terwijl een hobbyist genoeg heeft aan een heggenschaar en een veger. Hieronder krijg je een aantal tips als het gaat om tuinbenodigdheden, zodat ook jij voorbereid aan het werk kunt. 

De snoeischaar

Welke tuinaccessoires heb je allemaal nodig? Een snoeischaar waarbij de messen dicht langs elkaar heen gaan is het makkelijkste in gebruik, omdat dit type snoeischaar de takken ook echt doorsnijdt. Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde aambeeld-snoeischaar, maar dit type snoeischaar bestaat uit een bovenmes dat op een aambeeld terechtkomt. IJzer komt terecht op ijzer. Het nadeel van dit type snoeischaar is dat dit type niet zo goed is voor de plant. Hiermee beschadig je namelijk de plant. 

De schop

Een schop gebruikt men voor het omspitten van je tuin. Vaak kiest men voor een steek schop of spade. Heb je een kleinere tuin, dan kun je een het beste kiezen voor een kleiner type schop. Een kleinere schop werkt namelijk lichter dan een grotere schop. Werken met een schop kan er wel voor zorgen dat je je rug belast, zeker wanneer er veel wortels in de grond groeien. 

De handcultivator

Een handcultivator is in feite een krabbetje, maar dan vastgemaakt aan een langere stok. Je kunt er vrij gemakkelijk onkruid mee weghalen tussen planten en wieden. Dit is ideaal om te gebruiken in een moestuin, omdat je er de zwarte grond mee kunt lostrekken als voorbereiding voor het zaaien. Ook bij het kopen van een handcultivator kun je beter niet kiezen voor een te grote variant, omdat een handcultivator makkelijk te gebruiken is in kleinere vorm. Kleinere gereedschappen zijn vaak ook minder zwaar in gebruik, wat betekent dat je in veel gevallen beter af bent met de keuze voor een kleinere variant. Heb je een grote tuin, dan is het beter om een grotere handcultivator te kopen. 

De bladhark

Bladharken vind je in verschillende materialen, zoals kunststof en metaal. In principe maakt het niet uit welke soort je koopt, want beide bladharken werken goed. Vaak trekken harken van metaal meer blad met zich mee. Heb je veel blad in je tuin? Dan kun je beter kiezen voor een hark van metaal. Het nadeel van een bladhark van metaal is dan weer dat het ook veel van de grond met zich meeneemt, waardoor het soms onnodig planten en grond beschadigd. Een hark van kunststof beschadigt de grond minder, maar heeft weer als nadeel dat het makkelijker meebuigt. Hierdoor kun je het idee krijgen dat de hark gaat breken, zeker bij langdurig en intensief gebruik. Harken van kunststof zijn gelukkig sterk genoeg, dus zullen ze niet snel daadwerkelijk breken. Heb jij alle bovenstaande accessoires al?