Wat voor tuin past bij mij?

Met de zomer voor de deur ben je wellicht enthousiast om veranderingen aan te brengen in je tuin. Dit artikel biedt inspiratie voor verschillende soorten tuinen. Hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan een perfect onderhouden tuin, geven anderen de voorkeur aan prairiebeplanting in de tuin. Wat echt belangrijk is, is dat jij je comfortabel voelt in jouw tuin. Uiteindelijk is het een verlengstuk van jouw huis.

Stadstuin

Velen denken dat hun stadstuin weinig mogelijkheden biedt, maar dat is absoluut niet waar. Hoewel de grootte beperkt kan zijn, is het belangrijk om creatief te zijn met de beschikbare ruimte. Als je niet zeker weet hoe je dat moet doen, kun je bijvoorbeeld advies vragen aan een expert zoals Jan Abrahams voor gepersonaliseerd advies. Er zijn namelijk verschillende manieren om je tuin groter te laten lijken dan hij is. Bovendien hebben stadstuinen vaak weinig zonlicht, dus het is verstandig om te kiezen voor planten die goed groeien in de schaduw. En vergeet niet dat verticaal tuinieren ook een optie is, bijvoorbeeld door een klimplant tegen een muur te laten groeien.

Vijvertuin

Als je op zoek bent naar een meer natuurlijke uitstraling, kun je overwegen om een vijvertuin aan te leggen. Een vijver is altijd levendig en biedt talloze mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld vissen in laten zwemmen, en vogels uit de buurt worden erdoor aangetrokken. Het is het beste om de vijver zo te plaatsen dat je hem ook vanuit je huis kunt zien, zodat je niets hoeft te missen. Vijvers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, dus er is zeker een geschikte optie voor jouw tuin. Eenmaal aangelegd, kun je de vijver inrichten zoals je wilt, bijvoorbeeld met verschillende soorten waterplanten en vissen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het water helder blijft en dat er een passend filtersysteem is geïnstalleerd.

Prairietuin

Als je op zoek bent naar een meer ongerepte tuin, dan is een prairietuin wellicht iets voor jou. Dit type tuin heeft een natuurlijk karakter waarbij verschillende kleurrijke planten door elkaar geplant worden om de bodem volledig te bedekken. De planten groeien door elkaar heen en vermengen zich. Dit zorgt ervoor dat de wortels dicht op elkaar groeien en er geen ruimte is voor onkruid. Een voordeel van een prairietuin is dat je geen onkruid hoeft te bestrijden, maar hoogstens één tot twee keer per jaar de planten hoeft te snoeien. Daarnaast blijven deze planten in alle omstandigheden stevig staan, waardoor je je minder zorgen hoeft te maken. Als je dus op zoek bent naar een tuin die weinig onderhoud nodig heeft, is prairiebeplanting wellicht iets voor jou. Geïnteresseerd geraakt en wil je aan de slag? Neem vandaag nog contact op met een hovenier om jouw droomtuin te realiseren!