Eetbare tuinen: een Win-Win voor mensen en bestuivers

In het late voorjaar planten duizenden tuinders groenten en fruit in moestuinen en volkstuintjes. Deze inspanningen kunnen gedijen met een beetje extra hulp van de natuur.

Overweeg planten voor bijen, vlinders en andere zogenaamde bestuivers om van een grotere extra tuin “opbrengst” te genieten en tegelijkertijd de leefomgeving aan te vullen voor bedreigde diersoorten. Bestuivers, waar we voor een derde van onze voedselvoorziening op vertrouwen, staan ​​voor veel uitdagingen, zoals achteruitgang van hun leefomgeving, ziekten en schadelijke pesticiden.

Overal zijn buitenruimtes te transformeren met inheemse planten om bestuivers en andere dieren in het wild te ondersteunen en een duurzaam landschap te creëren. Inheemse planten zijn planten die zijn geëvolueerd en een onderlinge afhankelijkheid hebben met specifieke lokale dieren in het wild. Het planten van eetbare planten ( fruit / groente) die afhankelijk zijn van bestuiving, aangevuld met inheemse bestuivingsvriendelijke planten draagt ​​bij aan een overvloedige voedseltuin. Bijen, vlinders, vleermuizen en andere dierlijke bestuivers bemesten de bloesems van wilde planten, waardoor ze de zaden, bessen, noten en andere natuurlijke voedingsmiddelen kunnen produceren die de basis vormen van een voedselweb waarop alle dieren vertrouwen.

Hier volgen enkele tips om een tuin voor dieren in het wild en uw tuingewassen te laten gedijen en lokale bestuivers voor planten te ondersteunen!

Meer bijen, meer bessen

Studies hebben aangetoond dat toen inheemse wilde bloemen werden geplant rond bosbessenvelden met hoge struiken om bestuivers aan te trekken, ze de wilde bijenpopulatie binnen twee jaar zagen verdubbelen en de opbrengst aan bosbessen tot 20 procent toenam. Inheemse bijen zoals hommels en andere soorten wilde bijen zijn de meest effectieve bestuivers van bosbessen.

Maak een kleurrijke salade in je tuin met eetbare bloemen en kruiden

Mooie eetbare bloemen en kruiden zijn een geweldige manier om uw selectie van lokale planten aan te vullen door extra bronnen van nectar voor bestuivers te bieden (en ook een leuke extra voor je salade creëren).

Aantal planten om toe te voegen aan uw tuin:

Calendula (Goudsbloemen) – Deze vrolijke bloemen zijn heldergeel en eetbaar. Selecteer variëteiten met een enkele laag bloembladen die gemakkelijker toegankelijk zijn voor bijen en andere bestuivers dan dubbel gelaagde bloemen.

Bernagie (komkommerkruid)- Met helderblauwe of zachtroze bloemen mooi in de moestuin en heeft een lichte komkommersmaak.

Lente-uitjes of bieslook – Deze nuttige planten voegen veel smaak toe aan veel gerechten en hebben witte en paarse bloemen die onweerstaanbaar zijn voor bijen en andere bestuivers.

Maak een speciaal plekje voor grotere tomaten

Hoewel tomaten in staat zijn om zichzelf te bestuiven, hebben studies vastgesteld dat bijvoorbeeld hommels sterke trillingen produceren wat het stuifmeel sneller doet verspreiden, waardoor het zelfbestuivingsproces versnelt. Deze kleine hulpjes resulteren in een toename van tot wel 50% in het aantal tomaten welke ook nog eens 2x zo groot kunnen zijn.

Tip: Lieveheersbeestjes zijn zeer nuttige insecten en zullen uw tuin bezoeken om de bladluizen te eten! Nodig ze uit als natuurlijke verdelgers!

Wil je meer tips of planten? Kijk dan op Plantengrow.nl